TENTOONSTELLING MEDISCH ERFGOED ERASMUS MC

In opdracht van de Commissie Medisch Erfgoed van het Erasmus MC hebben wij een tentoonstelling mogen samenstellen. Wij maakten samen met vooraanstaande wetenschappers een keuze voor objecten uit de eigen collectie van het Erasmus MC. Daarnaast verrichtten wij het onderzoek naar de achtergronden van de objecten. We hebben antwoorden gevonden op vragen als: Waar komen deze vandaan en hoe staan deze in connectie met de belangrijke ontwikkelingen en gebeurtenissen, van zowel de voormalige Medische Faculteit alsmede het Dijkzigt Ziekenhuis? Het uiteindelijke resultaat is een tentoonstelling, dat (slechts) een fragment toont van de (nog) relatief jonge geschiedenis van het Erasmus MC.

De ruime vitrine met objecten is gehuisvest tussen de muren, vol met namen van promovendi, van het voormalige Zweetkamertje. Deze muren zijn als enige overeind gebleven tijdens de renovatie van het Onderwijscentrum van het Erasmus MC.

De informatie ‘achter-het-object’ is beschikbaar via een interactief scherm voor de vitrine, waarin de objecten zijn opgesteld. De informatie in dit systeem is het resultaat van de zoektocht in archieven en vele gesprekken met hoogleraren, medici en onderzoekers.

Enkele bijzonderheden van de cardiologie, klinische genetica, celbiologie en virologie worden belicht. De bezoeker kan letterlijk een object van interesse in de schijnwerper zetten door deze aan te klikken op het interactieve systeem voor de vitrine. Het object wordt vervolgens in een specifieke kleur verlicht.

De tentoongestelde oude en minder oude objecten (waaronder medische apparatuur), dienen als het ware als sleutel naar gebeurtenissen en behaalde resultaten uit het verleden. De informatie in het digitale systeem biedt bovendien aanvullend inzicht in eventuele verbanden naar successen en ontwikkelingen in het heden.

De (semi-)permanente tentoonstelling is sinds september 2012 te zien in het voormalige zweetkamertje in het (bijna) volledig gerenoveerde nieuwe Onderwijscentrum van het Erasmus MC.

INHOUDSONTWIKKELING
Welk verhaal wilt u vertellen? En hoe? Als u dat eenmaal weet is er misschien nog wel onderzoek nodig en moeten de resultaten ervan nog verwerkt worden tot een expositie. Ofwel u moet er een aantrekkelijk geheel van maken, waar menig bezoeker graag naar kijkt of liever nog nieuwsgierig van wordt. Immers wilt u de bezoeker verleiden om naar uw verhaal te luisteren. Zien en beleven dragen hieraan bij. Wij kunnen u helpen met de ontwikkeling van de inhoud en de realisatie van een tentoonstelling of een onderdeel ervan.